Julevarer i stedet for heste

Danmarks formentlig ældste fungerende kørestald er blevet sat i stand, så den fra næste weekend kan huse mennesker på julemarked.

Pressemeddelelse 12.11.14

På Ryegaard Gods har håndværkerne afsluttet flere måneders arbejde i den gamle kørestald fra 1656.

Stalden er blevet sat i stand, så godset i år kan invitere til julemarked i forbindelse med det traditionsrige juletræssalg i de fire weekender op til jul, første åbningsdag er lørdag den 29. november.

Stalden er blevet nænsomt renoveret, så den har karakter af - og stadig kan anvendes som - kørestald. De gamle navneskilte på heste, der har været opstaldet er bevaret. Der er lagt strøm ind og sat glasdøre i, så bygningen kan anvendes til julemarked og andre arrangementer, men ellers er tingene lavet som stalden så ud i slutningen af 1800-tallet. Der er valgt de oprindelige farver, væggene er kalkede, men der er stadig tydelige mærker efter hestenes slid på stalden igennem mere en 350 år.

Stande med mundgodt og gaver
Der har været juletræssalg i Ryegaard Park i mere end 20 år. Gæsterne kan køre ud i hestevogn og fælde deres eget træ, og i en årrække har der været nogle få boder på pladsen.

Fra i år bliver der med den gamle stald fyldt med boder også et julemarked, når der er Jul på Ryegaard. 

Der bliver blandt andet verdenspremieret chokolade, håndlavet marmelade og bolsjer, julepynt af forskelligt materiale og ikke mindst gaveideer.

Sidste del af den gamle avlsgård
Kørestalden var en del af det gamle avlsgårdsanlæg, der var placeret nord for Munkholmvej. Avlsgården blev flyttet over på den sydlige side af Munkholmvej i 1876. Den eneste bygning, der er tilbage af denne avlsgård er således kørestalden

- Vi mener selv, at det er den ældste kørestald, der fortsat anvendes som kørestald. De seneste år, har der dog ikke dagligt være heste i stalden, men kun på besøg ved særlige lejligheder. På Ryegaard findes alt til kørsel med heste præcist som før bilernes fremmarch. Der er uniformer til kuskene, seletøj til hestene og vogne til næsten enhver lejlighed, fortæller godsejer Johan Scheel.

Heste med historie 
Johan Scheels bedstefar, greve F.C.R. Scheel (1897-1979) gik meget op i kørsel med heste, og var blandt andet med til at danne Dansk Køreselskab i 1967. De sidste heste han havde i stalden var fjordhestene Sandby og Ørup. Hestene havde navne efter den landsby, de kom fra. Sandby kom således fra Sandby, men Ørup kom fra Hørup. Hørup var dog navnet på en kendt radikal politiker, og da F.C.R. Scheel havde oplevet lensafløsningen i 1919 var det utænkeligt at have en hest, der hed Hørup.